Munkahelyi fluktuáció csökkentése és az öt szeretet nyelv
2017. október 03. írta: Ihász Gergely

Munkahelyi fluktuáció csökkentése és az öt szeretet nyelv

Mit tanulhat egy vezető Gary Chapman-től?

Hozzám két éve jutott el Gary Chapman neve és munkássága, Az 5 szeretet nyelv című könyve. Chapman, egy amerikai pszichológus, aki párkapcsolatok ezreit segített megmenteni az 5 szeretet nyelv segítségével.

sunset_chaser_3_1.png

Elmélete arról szól, hogy minden embernek más-más dolgok fontosak, amikor szerelemről, párkapcsolatról van szó. Van akinek a legfontosabb a minőségi idő, másnak a testi érintés.

De mi is az az 5 szeretet nyelv: minőségi idő, testi érintés, elismerő szavak, ajándékok, szívességek.

A legtöbb problémát - egy párkapcsolatban - az okozza, hogy a társak valamiért nem érzik, hogy párjuk eléggé szeretné őket, holott a másik azt érzi, mindent megtesz szerelméért.

Erre az egyik legjobb példa, mikor a férfi minden héten valami aprósággal, ajándékkal lepi meg a kedvesét, de ennek ellenére, a nő azt érzi, nem szereti eléggé. Ez azért lehet, mert a férfitől nem kap dicséretet, pedig a nőnek fontosabbak az elismerő szavak, mint az ajándékok.

A munka világában eltöltött 10+ év után meg vagyok győződve, hogy Az 5 szeretet nyelv a főnök-beosztott kapcsolatra is igaz. Lehet, hogy a dolgozó jól meg van fizetve, mégis felmond. Ilyenkor sok vezető tanácstalan.

Ez azért fordulhat elő, mert a dolgozó nem kapta meg azt a szakmai elismerést, amiért megdolgozott. A pénz hosszú ideig motivál, de nem végtelenségig. Ha a dolgozó nem kap dicsérő szavakat, elismerést, visszajelzést a munkájáról, elégedetlen lesz és végül rosszul fogja érezni magát.

Minden vezető beosztású embernek azt ajánlom, hogy olvassa el Az 5 szeretet nyelv című könyvet és alkalmazza munkahelyén. Meg fogja látni, milyen pozitív változásokat fog tapasztalni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ihaszgergely.blog.hu/api/trackback/id/tr5212923253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása