Megfutamodsz vagy harcolsz?
2021. május 16. írta: Ihász Gergely

Megfutamodsz vagy harcolsz?

Mit tegyél, ha félsz kiállni magadért?

Sokszor elfogadjuk mások kérését, döntését, csak azért, mert nem akarunk ellent mondani vagy konfliktust kezdeményezni.

pexels-cottonbro-4761663.jpg

Ha te is ilyen személy vagy, ne bánkódj. Ennek vannak jó oldalai is te is tudod. 

De mit tegyél ha több olyan helyzetre bólintasz rá, amit később megbánsz?

Azt tapasztalom, hogy sokan küzdünk azzal, hogy mindig amellett döntünk, amerről az erőseb nyomás jön. Olyanok vagyunk, mint a fűszál, arra dől amerre a szél fújja. Ez nem egy botrányos stratégia, mert a fűszál a legkeményebb vihart is kibírja, míg az erős fa, ami szilárdan áll, az erős viharban kidől.

Egyensúlyt kell találni, hogy mikor engedjünk és mikor álljunk ki az érdekünk mellett. Nézzük meg, mi segíthet a megfelelési kényszer legyőzésében.

Higgy magadban

A megfelelési kényszer egyik oka, hogy nem hiszünk magunkban. Gyermekként, annyi élethelyzetbe voltunk, amit nem tudtunk kezelni, hogy nem alakult ki a hit magunkban. Felnőttként tehetünk ez ellene. Mivel felnőttünk és többé-kevésbé boldogulunk az éleben, nem vagyunk elveszettek. Nézzük, meg mennyi számos sikerünk volt már az életben. Mindenkinek van egy rakás. Készíts listát a sikereidről. Látni fogod mennyi helyzetet sikeresen megoldottál.

Készülj fel a döntésre

Az életben a legtöbb döntést nem azonnal kell meghozni. Mindig van idő a döntés átgondolására. Mindig aludjunk rá egyet. Ha meg azonnal kell dönteni, legyen. Még a legsikeresebb emberek is döntenek rosszul. A jó döntéseket mindig megelőzik a rossz döntések.

Ha kell változtassad meg a döntésedet

Ha meghoztunk egy döntést más nyomására, és rájövünk, hogy nekünk nem jó, változtassuk meg. Az, aki nem tudja elfogadni, hogy meggondoltuk magunkat, nem fontos szereplője életünknek. Amikor kezdünk kiállni a saját érdekünk mellett, van, hogy elvesztünk embereket mellőlünk. Az úton van, aki velünk tart és van, aki elvész. Nehéz, fájdalmas, de ne bánkódj rajta. 

Merj nemet mondani

Az egyik legfontosabb, amit gyermekként sokunknak nem tanítanak meg, nemet mondani. Ha mered alkalmazni, nagyon jó érzéssel tölt el, felszabadító. Az elején nehéz, de utána egyszerűsíti az életet. Próbáld ki te is. 

Persze több stratégiai is létezik, a legjobb, ha magad alakítod ki a saját eszköztáradat. Időigényes lesz, de megéri a belefektetett idő és energia. Ha kell írja, ha kell kérj időpontot, mindig találd meg a legjobb megoldást.

Szép napot neked.

cottonbro fotója a Pexels oldaláról

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ihaszgergely.blog.hu/api/trackback/id/tr4916561314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása