Az iskolában kiirtották, felnőttként szerezzük vissza!
2017. április 03. írta: Ihász Gergely

Az iskolában kiirtották, felnőttként szerezzük vissza!

Ha te is állami iskolába jártál, akkor biztosan átélted, a kérdezés mérhetetlen megalázó érzését.

Ha visszaemlékszem az általános iskolára, jó tanuló voltam, de az órán nem mertem kérdezni. Féltem, hogy megaláztatom magam a „buta” kérdésem végett. Attól féltem, hogy kinevet a tanár és az osztálytársak, pedig „buta” kérdés nincs és a kérdezés az egyik legnagyobb eszköz a kapcsolatok építésére.

question-mark-2110767.jpg

Sajnos az iskolai rendszerünk ezen a téren se készít fel a való életre. Mire felnővünk, annyira belénk ivódik, hogy nem merünk kérdezni, hogy sokszor belső szorongás alakul ki bennünk. Biztos te is érezted azt a szorongó érzést, hogy megkérdeznél valamit, de nem mered, mert félsz a megalázástól.

Felnőtt vagy, tudsz változtatni, merj végre kérdezni. Nézzünk, 5 okot, hogy miért kérdezz.

 

  1. Kérdésekkel kapcsolatokat építesz

A kérdés a legjobb eszköz, hogy kapcsolatokat építsünk. Tapasztalatom, hogy sok kapcsolat azért fut zátonyra a magánéletben és a munkahelyen, mert a felek nem mernek kérdezni egymástól. Nem mernek személyes kérdéseket feltenni, pedig a másik válaszolna és erősödne a kapcsolat köztük.

 

  1. A kérdések segítenek elkerülni a hibákat

Sok hiba és belőlük következő szorongás, azért következik be, mert amikor meg tehettünk volna nem kérdeztünk. Bíztunk abba, hogy majd egyedül megoldjuk, igaz tudtuk, hogy a területen nincs elegendő tapasztalatunk, de azért mégis kérdés nélkül mentünk előre.

 

  1. A kérdésekkel tanulhatunk

Az előttünk lévő utat, mások már bejárták, elkövették az úton lévő hibákat. A tapasztalatukat, mi is felhasználhatjuk, hogy elkerüljük a hibákat. Ha kérdezünk, ugyan azt az utat rövidebb idő alatt is bejárhatjuk.

 

  1. A kérdésekkel nagyobb sikereket érhetünk el

Főleg a munkahelyen érhetünk el nagyobb eredményeket, ha aktívan kérdezünk. A munkahely egy dinamikus közösség. Mindig fejlődési, változási pályán van. Ahhoz, hogy az előttünk álló kihívásokkal megbirkózzunk, folyamatos visszajelzésekre van szükségünk. A számunkra szükséges információk, valahol mindig rendelkezésre állnak, kérdésekkel, ezekhez hozzáférhetünk.

 

  1. A kérdések élvezetessé teszik az életet

A kérdezés valóban élvezetesebbé teszi az életet, mert, ahogy fentebb írtam tanulhatunk, de szórakozhatunk is. Hallhatunk olyan történeteket, melyek fel tudják dobni egy napunkat, akár hetünket.

 

Ha csak egy gondolatot nyersz ebből a cikkből, legyen az, hogy nincs „buta” kérdés, és merj kérdezni, mert már nem az iskolában vagy.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ihaszgergely.blog.hu/api/trackback/id/tr8912397005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása