Nosztalgia, a boldogság kulcsa
2021. április 08. írta: Ihász Gergely

Nosztalgia, a boldogság kulcsa

Nosztalgiázzunk! Milyen gyakran van, hogy előveszed gyermekkori, fiatalkori képeidet.

Hajlamosak vagyunk a jövőbe és problémákba élni. Sajnos vagy szerencse, de elménk a problémákra, rizikókra van kihegyezve. Az örömöt, sikert kevésbé tudatosítjuk. Egy-egy problémával képesek vagyunk napokig vagy hetekig együtt élni és rágódni rajta, de az örömöt alig éljük meg néhány óráig. A múltban ennek nagy haszna volt. A vad világban ahol percről-percre veszély fenyegetett jobb volt aggódni, mint örülni.

neda-astani-kwtkd7mhqke-unsplash.jpg

Senki se bánta ha lemaradt egy frenetikus szex-el teli estéről ha cserébe megmenekült az oroszlán harapásától. Legyünk őszinték, inkább az életet választja mindenki és lemond egy esti szexről.

A világ sokat változott, de az ösztön megmaradt. Ma is többet gondolkodunk a lehetséges problémákról, mint élvezzük az öröm pillanatait.

Főleg minket felnőtteket súlyt ez a probléma, mert ezer felé kell figyelnünk. Munka, szülők, gyerek,  csekkek, főzés, takarítás, jogsi hosszabbítás és a sort még folytatni lehetne.

Olyan világot teremtettünk ahol nem tudunk és akarunk megállni. 

Ma már számon tartják a MOFO jelenséget. Ez a kimaradás érzése, angolul Fear Of Missing Out.

Gyermekként elófordult, hogy kimaradtunk egy játékból, egy partyra nem hívtak meg…

A közösségi média térnyerésével ez a jelenség még erősebb lett. Mivel látjuk ismerőseink vagy konkurensünk mit csinál, mert megosztja ezért ragadunk a közösségi média felületekre. Sokszor csak azért megyünk fel, hogy ne hogy lemaradjunk valamiről.

Mi a megoldás?

Tudatos képesség fejlesztés. A megállás képességének a mesteri szintre emelése. Elsőre ez nem egy egyszerű feladat, de gyakorlással elsajátítható.Vegyük az időt és nosztalgiázzunk a múlton, vegyünk elő fiatal kori képeket. Feküdjünk az ágyon és emlékezzünk vissza Balatoni nyaralásokra.

Olyan komplex világot építettünk, hogy az elvégzendő feladatok és kihívások végtelenek.

Boldogságunk abban rejlik, ha megtanulunk megállni egy pillanatra.

Őseinknek egyszerű dolga volt. Nem nyomasztotta az évente megjelenő új okos-telefon, a 250 ország ahova elutazhatna, a sok márka mely közül választhat, a konkurenciák, akik az ügyfelekre vadásznak.

Ma már könnyen ki tudunk égni, ha nem figyelünk tudatosan magunkra.

A körülöttünk lévőknek is jobb, ha képesek vagyunk töltekezni.

Induljunk el úgy, hogy hetente egy órát csak az emlékeinkkel foglalkozunk. 

Emlékezzünk, amikor gyermekként feküdtünk és csak bámultuk órákig az elvonuló bárány felhőket.

Photo by Neda Astani on Unsplash

A bejegyzés trackback címe:

https://ihaszgergely.blog.hu/api/trackback/id/tr6816494628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása